Een tweede KNO arts in Zambia, dankzij Eardrop!

Een tweede KNO arts in Zambia, dankzij Eardrop!

Rachel Hapunda ( zie foto) is nu twee jaar in opleiding tot KNO-arts, in Nairobi in het Kenyatta National Hospital. Na haar opleiding zal Rachel de tweede KNO-arts in Zambia zijn! Zambia heeft ongeveer 8 miljoen inwoners. Als onderdeel van haar opleiding doorliep Rachel de Eardrop Temporal Bone course in Mei 2013 ( docenten Henk Westerbeek en Frans Bakker, beiden KNO-arts in Gouda). In november 2013 opereerde ze samen met het november team (KNO-artsen Frits Smit VUMC, Bas Roukema TerGooi ziekenhuizen en em.prof Gerrit Jan Hordijk).

Eardrop is er trots op te kunnen bijdragen aan de opleiding in de oorchirurgie van deze moedige jonge dokter. De basis hiervan vormt het door Eardrop ingerichte Temporal Bone Lab. In dit “skills lab” worden ooroperaties gesimuleerd op rotsbeenderen van stoffelijke overschotten, afgestaan aan universiteit en ziekenhuis. Eardrop verzorgt deze opleiding in het skills lab sinds 1988. Aanvankelijk aan 2 arts-assistenten, nu hebben we 6 plaatsen beschikbaar. In Rachels “college” zaten twee arts-assistenten uit Tanzania, één uit Ethiopie en twee Kenianen.

Rachel wacht een zeer zware taak in Zambia. Zij ziet het ook als haar opdracht om in Zambia aan een eigen opleiding te gaan werken, omdat dit de hoogste waarborg biedt dat de opgeleide arts ook in eigen land blijft. Tot nu toe zijn de door Zambia voor opleiding tot KNO-arts uitgezonden artsen niet teruggekeerd naar Zambia.

Op dit moment moet Eardrop zich beperken tot een bijdrage aan Rachels opleiding in Kenia. Ook een volgende Zambiaanse arts-assistent is welkom in ons Skills Lab, of hij/zij dan in Zambia in opleiding is of nog in Kenia.

Sinds 1988 geeft Eardrop les in een zo genoemd “skills lab” waar de meest voorkomende ooroperaties worden uitgevoerd in humane rotsbeenderen. Deze rotsbeenderen worden gedoneerd door het anatomisch laboratorium van de Universiteit van Nairobi. Op deze wijze maken de arts-assistenten in opleiding zich de kennis eigen van de ingewikkelde anatomie van het oor. Onder supervisie worden de stappen van de rotsbeen dissectie gestructureerd doorlopen. Aan het eind van de cursus wordt een zogenoemd “meesterstuk”” afgeleverd, waarin de verkregen vaardigheden dienen te worden getoond. Ook vanuit andere opleidingen( Tanzania, Uganda en Ethiopië ) worden arts-assistenten naar deze cursus gestuurd. De Eardrop “oren cursus” is de enige cursus van deze aard in Oost Afrika en dus zonder overdrijven uniek te noemen..

Alleen met úw steun kan Eardrop haar werk voortzetten, want wij krijgen geen enkele subsidie. Wilt u geld overmaken, graag! Zie onderin deze pagina de bankgegevens. Wilt u een specifiek project steunen of sponsor worden? Onze secretaris ontvangt graag uw email of telefoontje en neemt daarna contact met u op!