Dr. Bremer: ‘Ethiopië verandert je kijk op de wereld’

Dr. Bremer: ‘Ethiopië verandert je kijk op de wereld’

Keel-, Neus en Oorarts dr. Hendrik Bremer reisde de afgelopen jaren drie keer naar Ethiopië. Niet om vakantie te vieren. Voor stichting Eardrop verzorgde hij op vrijwillige basis scholingen voor artsen en verpleegkundigen op het gebied van de keel-, neus en oorheelkunde.

Hendrik Bremer: “Er zijn nog maar weinig KNO-artsen in Afrika. Dit soort professionele kennisoverdracht is erg welkom. Via stichting Eardrop, die afhankelijk is van giften, reist diverse keren per jaar een team van twee KNO-artsen en twee arts-assistenten naar Ethiopië en Kenia om verschillende ziekenhuizen te bezoeken. We willen ervoor zorgen dat de medische teams daar oorproblemen tijdig kunnen herkennen en behandelen, voordat het uit de hand loopt. Door samen te werken bereiken we veel. De lokale KNO-artsen in opleiding worden onderwezen in de oorchirurgie en doen ervaring hierin op. Daarbij leren zij hoe wij de spreekuren draaien. Onze Nederlandse arts-assistenten scholen daarnaast de clinical officers. Je kunt hen vergelijken met specialistisch verpleegkundigen. De vaardigheden die wij ze aanleren worden meteen in praktijk gebracht, zodat ze het in de vingers krijgen.

Beter relativeren

Door deze bezoeken aan Ethiopië verandert je kijk op de wereld en kun je beter relativeren. Daarbij leer je om te functioneren in zeer eenvoudige omstandigheden.
In Nederland is alles zó goed geregeld, daar mogen we heel dankbaar voor zijn. In Afrikaanse ziekenhuizen verloopt bijna niets gestructureerd. Er worden bijvoorbeeld geen tijden afgesproken met patiënten. Ze komen ’s ochtends allemaal tegelijk naar het ziekenhuis en wachten rustig tot ze aan de beurt zijn. Voor het medisch team werkt dat chaotisch. Wij leren hen daarom ook om georganiseerde spreekuren op te zetten en volgens protocollen te werken. Veel Ethiopiërs zijn timide en bescheiden. Contact leggen is daardoor soms lastig. En natuurlijk ook omdat een groot deel van de mensen geen Engels spreekt. Maar door het samen spelen van een potje voetbal na werktijd is het ijs snel gebroken en kom je nader tot elkaar.”

FOTO

Fotograaf: Jan Willem van den Enden, Inloophuis de Cirkel

BRON: met dank aan het ELK..magazine van het Elkerliek Ziekenhuis, Helmond, Deurne, Gemert. www.elkerliek.nl