Uitzending Ethiopië: Opleiden en behandelen in Attat Hospital en Wolliso Hospital

Half maart vertrokken Aad Jan Beerens, Xander de Vries en Robbert Ensink, drie Nederlandse KNO-artsen, voor twee weken naar Ethiopië om twee Ethiopische KNO-artsen op te leiden en patiënten te zien en te behandelen in ziekenhuizen Attat en Wolliso. De artsen werden met open armen ontvangen.

Betere spreiding KNO-zorg
Er zijn twee vierdejaars studenten begeleid; dr. Hamede en dr. Tamrat. Beiden werken volgend jaar in de omgeving van hun universiteit in Awassa en Jimma. Hierdoor wordt bijgedragen aan een betere spreiding van KNO-zorg. Door de zorg in de gebieden buiten de hoofdstad toegankelijker te maken, hoeft de lange weg naar Addis Ababa niet meer te worden afgelegd.

Aan het eind van de uitzending raakten de operatieprogramma’s snel gevuld. Hierdoor konden niet alle patiënten behandeld worden. Een regelmatig(er) bezoek wordt gewaardeerd. De rustigere situatie in Ethiopië zal dit hopelijk bevorderen.

Signaleren
Naast alle patiënten die gezien zijn en behandelingen die zijn uitgevoerd, is er ook veel aandacht besteed aan het signaleren van KNO-problematiek door opgeleide verpleegkundigen. Zij zijn getraind in het leren, interpreteren en het maken van hoor tests.

Twee weken in cijfers
Er zijn drie Nederlandse KNO-artsen voor twee weken afgereisd naar Ethiopië. Zij hebben twee Ethiopische KNO-artsen opgeleid. Er zijn in het totaal ongeveer 800 poliklinische patiënten gezien en er zijn 30 ooroperaties uitgevoerd.