Het opleiden van KNO-artsen in Kenia en Ethiopië in de oorchirurgie

Stichting Eardrop zet zich sinds 1988 in Kenia en sinds 2007 in Ethiopië in om KNO-artsen verder op te leiden in de oorchirurgie. Het opleiden van KNO-artsen wordt met name gedaan door het superviseren van ooroperaties. Jaarlijks worden er 2 chirurgische opleidingsmissies naar Kenia en 3 missies naar Ethiopië georganiseerd.

Tijdens deze missie worden er 1 tot 2 KNO-artsen in opleiding verder getraind in de oorchirurgie onder intensieve supervisie van 2 Nederlandse KNO-artsen. Na deze missie kunnen zij veelal zelfstandig een ooroperatie bij kinderen met ooraandoeningen uitvoeren. Op deze manier helpen we zowel kinderen met oorproblemen en vergroten we de kennis en kunde van de lokale KNO-artsen. De KNO-artsen uit Kenia en Ethiopië zijn voor de ontwikkeling van hun operatieve vaardigheden grotendeels afhankelijk van de Eardrop missies.

In Kenia zijn we verbonden aan de opleiding van de universiteit van Nairobi en voeren we de missies uit in Nairobi en Mumias. In Ethiopië zijn we betrokken bij de opleiding in Addis Abeba en worden uitzendingen georganiseerd naar Wolisso en Attat.

Doel en impact

Het doel van dit project is dat de lokale KNO-artsen na deze missie zelfstandig een ooroperatie (trommelvliessluiting) kunnen doen. Jaarlijks worden met deze missies 2 KNO-artsen in opleiding in Kenia en 4 KNO-artsen in opleiding in Ethiopië verder getraind in de oorchirurgie. Tegelijkertijd worden tijdens deze missies in Kenia en Ethiopië ca. 100 kinderen per jaar aan hun oorprobleem geholpen. Na deze operatie kunnen zij veelal weer beter horen, wat erg belangrijk is voor hun verdere toekomst.